رسانه ها و موتور جستجوی ملی
نقشی که رسانه ها در سوق دادن شرکت های خصوصی به سمت ایجاد موتور جستجوی ملی دارند را نمی توان کتمان کرد
نقشی که تا امروز رنگ نداشته است
البته بی دلیل هم نیست چون قدرت هوش مصنوعی و تحلیل گوگل که بعد از سالهای سال به دست اومده فراتر از این حرفهاست
من فقط یک مثال از آن را می آوردم
دانشنمندان متعقدند که مغز انسان فقط به اول وآخر کملات توجه مکینه برای هیمنه که تو تونستی این رو بخونی,حالا بگو چند تا کلمه غلط بود؟
بله این هوش انسانی همون هوش مصنوعی است که گوگل به اون مجهز شده
اگر شما همین چیزی را که غلط داره در گوگل سرچ بزنید یعنی
«وآخر کملات توجه مکینه برای هیمنه که»
گوگل به شما این پاسخ را خواهد داد
جالبه نه
حالبیش اینه که همین کار ساده که در کسری از ثانیه انجام شده با کمک گرفتن اشتراکی از هزاران سرور گوگل که همگی به یک سوپر کامپیوتر عظیم در دل گوگل وصل شده اند انجام میشه و اگر صحبت از یکی دو سرور بود محال بود این هوش قابل اجرا باشه (بالاخره مغز انسان کجا ترانزیستور و ای سی و میکرو کجا)
اونوقت موتور جستجوی ملی قراره با چند تا سرور بیاید؟
و از اون جالبتر اینکه با وجودی که این متن تو اینترنت پر شده باز کلمات غلط اون در دیتابیس کلمات گوگل راه پیدا نکرده و گوگل می دونه که غلط املایی در کاره
اگر گفتید از کجا؟
همینقدر بگم که همین هوش مصنوعی گوگل ترمزی بوده برای رقبا از جمله موتور جستجوی ملی که نیومده دو بار اسم عوض کرده و یک بار هم دو شرکت انتخاب شده از قرار داد اخراج شدند و قرار شده از نوع فراخوان برای موتور جستجوی ملی تکرار بشه
شاید اگر به جای ضرب الاجل چند ماهه یکی دو سال دیگه برای موتور جستجوی ملی زمان تعیین شده بود جای امیدواری بود اما با این شرایط من یکی که چشمم آب نمی خوره کسی بیاید تو این گود
چرا که با این کار فقط خودش را کوچیک واقعا نوشتن هوش مصنوعی گوگل کار چند ماه نیست
با این توضیحات من برخی اخبار آورده شده در رسانه های معتبر با ذکر منبع را یکجا در این جا بیاوریم و قضاوت را به خودتان بسپاریم
جزئیات موتور جستجوی ملی اعلام شد
رضا تقی پور وزیر ارتباطات در خصوص راه اندازی موتور جستجوی ملی اظهار داشت: ایجاد موتور جستجوی ملی ضرورت است و نگهداری اطلاعات باید در داخل کشور باشد البته جایگزین نیست اما برای جلوگیری از سرقت اطلاعات راه اندازی می شود که امنیت آن بسیار بالاست.
شناسایی متقاضیان فعالیت در موتور جستجوی ملی
سینا: سازمان فناوری اطلاعات ایران متقاضیان فعالیت در راهاندازی موتور جستجوی ملی را شناسایی میکند.
به گزارش آژانس خبری صنعت ارتباطات (سینا)، این سازمان در نظر دارد در راستای تحقق اهداف مواد فناوری اطلاعات قانون برنامه پنجم توسعه کشور و توسعه هدفمند و پایدار دولت الکترونیک از طریق توان بخش غیر دولتی، خصوصی و تعاونی نسبت به بومیسازی و ارائه گسترده خدمات رایانامه برای تمامی آحاد مردم اقدام کند.
بر همین اساس از تمامی شرکتهای توانمند و متقاضی فعالیت در زمینه “فراهم سازی جویشگر رایانه ای (فجر)” یا (SEP (Search Engine Provider دعوت کرده است با مطالعه دقیق شرایط اعلامی از سوی سازمان فناوری اطلاعات، اسناد و مدارک خواسته شده را به صورت الکترونیکی به نشانی fajr@iran.ir یا به صورت نسخه کاغذی و لوح فشرده به نشانی پستی تهران، میدان آرژانتین، ابتدای بلوار بیهقی، نبش خیابان شانزدهم، ساختمان آفاق، کدپستی 1515674311 حداکثر تا پایان وقت اداری روز 30 مرداد ماه سال جاری ارسال کنند.
همچنین شماره تماس 84802666 جهت طرح سوالات و دریافت پاسخ در نظر گرفته شده است.
تجدید فراخوان اجرای ایمیل و موتور جستجوی ملی
معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران با بیان اینکه متقاضیان اولیه پیمانکاری پست الکترونیک و موتور جستجوی ملی شرایط فنی لازم را نداشتند، گفت: فراخوان این دو طرح باردیگر تجدید میشود.
علی اصغر انصاری در گفتوگو با فارس، در پاسخ به این سوال که پس از اعلام فراخوان، هم اکنون وضعیت دو طرح شناسایی جستجوگرهای رایانهای( موتور جستجوی ملی) و فراهم کنندگان پست الکترونیکی ملی در چه وضعیتی قرار دارد، اظهار داشت: در ماههای گذشته فراخوان شناسایی فراهم کنندگان سرویسهای پویشگر رایانهای و و ارائه کنندگان پست الکترونیکی اعلام شد و شرکتهای نیز برای این طرح اعلام آمادگی کردند.
معاون توسعه و شبکه سازمان فناوری و اطلاعات ایران افزود: پس از بررسی شرکتهای متقاضای، مشخص شد که این شرکتها توانایی فنی لازم برای انجام این پروژهها در دو موضوع فراخوان اعلام شده را ندارند.
وی ادامه داد: پس از آن با توجه به اینکه شرکتهای وارد شده شرایط لازم را نداشتند تصمیم به تجدید فراخوان گرفته شد.
انصاری ادامه داد: به این ترتیب براساس تصمیم جدید اتخاذ شده برای هر دو موضوع ارائه کنندگان سرویس پست الکترونیک و فراهم کنندگان پویشگر رایانهای( موتور جستجو) فراخوان جدید اعلام میشود تا شرکتهای متقاضی باردیگر بتوانند در این دو فراخوان شرکت کنند و واجدین شرایط مشخص شوند.
آیا موتور جستجوی ملی جای گوگل و یاهو را میگیرد
رقابت موتور جستوجوی ملی ایرانی با الزام وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به راهاندازی شبکه ملی اطلاعات و جزییات بومیسازی اینترنت و ملحقات آن در برنامه پنجم توسعه با غولهای گوگل و یاهو آغاز میشود.
موتور جستوجوی ملی فجر در شرایطی وارد دور رقابت با غولهای این بازار میشود که هنوز متولد نشده، دو بار نامش تغییر کرده است.
در زمان انجام مطالعات تحقیقاتی اجرای این پروژه در موسسه تحقیقات ارتباطات و فناوری اطلاعات، این موتور جستوجوی ملی «یاحق» نام داشت که در برابر «یاهو» قرار گرفت اما پیش از به سرانجام رسیدن با تغییر مجری آن به سازمان فناوری اطلاعات ایران نام آن به «فجر» تغییر کرد.
سازمان فناوری اطلاعات ایران که برای راهاندازی موتور جستوجوی ملی دست به دامن متقاضیان همکاری در این پروژه شده است، در نظر دارد در راستای تحقق اهداف مواد فناوری اطلاعات قانون برنامه پنجم توسعه کشور و توسعه هدفمند و پایدار دولت الکترونیکی از طریق توان بخش غیردولتی، خصوصی و تعاونی نسبت به بومیسازی و ارایه گسترده خدمات پست الکترونیکی یا به قول فرهنگستان زبان و ادب فارسی رایانامه و جویشگر رایانهای برای تمامی آحاد مردم اقدام کند.این پروژه که «فراهم سازی جویشگر رایانهای» (فجر) یا
(SEP (Search Engine Provider نام دارد، آنقدر برای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات مهم تلقی شده که درصدد است کاربران ایرانی اینترنت را به جای استفاده از یاهو و گوگل به مهاجرت به فجر ترغیب کند.
رضا تقیپور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات چندی پیش در این باره در اظهاراتی جالب توجه اعلام کرد: «برندهایی مثل گوگل را باید از صدر فهرست بیشترین آمار بازدیدکنندگان حذف کرد و باید آمار موتور جستوجوهای ملی که بازدیدکنندگان واقعی دارند، در نظر گرفته شود.»
او افزود: «موتور جستوجوی ملی چین (بایدو) رتبه اول بازدیدکننده در چین را دارد و دهمین وبسایت پربازدیدکننده دنیا براساس اراده و درخواست کاربر است. در حالی که آمار گوگل به دلیل اینکه به صورت پیشفرض روی همه رایانهها قرار دارد، واقعی نیست و همین امر رتبه گوگل را افزایش میدهد.»
او با اشاره به اینکه بایدو به عنوان یک موتور جستوجوی ملی توانسته کاربران زیادی را جذب کند، گفت: «سرویس ایمیل ملی پروژه عجیب و غریبی نیست و کشورهایی همچون هند و روسیه نیز نسبت به راهاندازی آن اقدام کردهاند.»
واردات ایده از ترکیه
نکته جالب توجه در این است که ایده موضوع راهاندازی موتور جست وجوی ملی اصلا به ایران تعلق ندارد بلکه برای نخستین بار دولتمردان ترکیه آن را مطرح کردند و پس از آن علاوه بر ایران، به سرعت از سوی کشورهایی همچون چین و روسیه که همپیمانان اقتصادی کشور نیز به شمار میآیند، مورد توجه قرار گرفت.
بر همین اساس ترکیه تاکنون نسبت به راهاندازی
36 موتور جستوجوی اختصاصی برای کشورش اقدام کرده است که برای ارایه اطلاعاتی درباره این کشور، مناطق و شهرهای مختلف آن بدون ارایه اطلاعات اضافی که دیگر موتور جستوجوها ارایه می کنند، راهاندازی شده است.
بایدوی چین نیز در سال 1999 راهاندازی شد و تا ماه ژوین سال 2011 ششمین سایت پربازدید دنیا و پربازدیدترین سایت چین بوده است. وبگاه جستوجوگر چینی بایدو دارای 57 خدمت گوناگون از جستوجو تا شبکههای اجتماعی است که دارای قابلیت جستوجو در اینترنت، عکس و فایلهای صوتی مانند MP3 و... است. از دیگر قابلیتهای این سایت نوشتن عبارت مورد نظر به خط پین یین (رایجترین شیوه لاتیننویسی زبان چینی ماندارین است) و برگرداندن آن به طور خودکار به چینی نوشتاری و جستوجو براساس آن است.
بایدوی چینی 740 میلیون صفحه، 80 میلیون عکس و 10 میلیون فایل چند رسانهای را به صورت ایندکس دارد و این همان نمونه مورد نظر وزارت ارتباطات است که قصد دارد مشابه آن را با فجر در ایران پیادهسازی کند. البته در این میان روسها نیز در دیدار با وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات کشورمان در ایران در سخنان خود به موضوع همکاری با ایران اشاره و اعلام کردند در صورت تمایل ایران قادر به همکاری در این پروژه هستند.
وزیر ارتباطات با تاکید بر اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در راهاندازی موتور جستوجوگر ملی از استفاده از تجربیات دو کشور چین و کره جنوبی برای راهاندازی این موتور جستوجو خبر داد و گفت: «ایران از تجربه چین برای اجرای این طرح استفاده میکند.»
او همچنین از تمایل ایران برای همکاری کره جنوبی در اجرای این پروژه خبر داد و افزود: «یکی از مباحث فنی که در سفر اخیر هیات ارتباطات کره جنوبی به ایران مطرح شد، بحث راهاندازی موتور جستجوگر ملی بود که در کمیتههای مشترک طی دو روز بررسیها و بحثهایی در این ارتباط صورت گرفت.»تقیپور با اظهار امیدواری اینکه ایران بتواند به توافقات بیشتری با کره جنوبی در زمینه موتور جستوجوگرملی دست یابد، گفت که راهاندازی موتور جستوجوگرملی جزو سرفصلهای همکاری میان دو کشور کره جنوبی و ایران است. او در تشریح تجربیات دیگر کشورها در زمینه راهاندازی موتور جستوجوگر ملی و مدلهای موفق دنیا توضیح داد که چین در این زمینه فعالیت داشته و بر این اساس ایران از تجربه این کشور برای اجرای این طرح استفاده خواهد کرد. همچنین کره جنوبی اقدامات موثری در این راستا انجام داده و نه تنها در زمینه امنیت موتورهای جستوجو بلکه در ایجاد فضای بومی برای کاربران خود قدمهای مثبتی برداشته و تجربیات خوبی داشته است که در این راستا از تجربیات دو کشور استفاده خواهد شد.
مرزها موتور جستوجو را محدود میکنند
ظاهرا موتور جستوجوی ملی فجر قرار است روی شبکه اینترانت کشوری پیادهسازی شود و صرفا مورد استفاده کاربران ایرانی داخل کشور و فقط برای ارایه خدمات دستگاههای دولتی و اجرایی باشد. گرچه در این میان به توجه به خط و زبان فارسی در محیط اینترنت نیز اشاره شده است اما مشخص نیست، موتوری که قرار است روی شبکه ملی اینترنت قرار بگیرد، چگونه خواهد توانست در محیط اینترنت زبان رسمی کشور را حفظ کند و با غولهای جستوجوگر دنیا رقابت کند.
شاید اگر ایران همزمان با چین و ترکیه توانسته بود نسبت به راهاندازی موتور جستوجوی ملی و در زمان مناسب اقدام کند، میشد آن را راهگشای عملی برای کاربران ایرانی دانست اما اکنون حداقل دو غول یاهو و گوگل در رقابت با یکدیگر و کنار زدن رقیب تازه کار خود یعنی بینگ، کاربران را آنچنان به خود وابسته کرده و خدمات متنوعی ارایه کردهاند که مشخص نیست راهکار عملی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات برای ترغیب آنها به مهاجرت چه خواهد بود.
طبق اطلاعاتی که سازمان فناوری اطلاعات ایران ارایه داده است، موتور جستوجوگر ملی به عنوان اولین اولویت برای ارایه خدمات دستگاههای دولتی و غیردولتی با هدف تسهیل در ارایه اطلاعات سریع به مردم پیادهسازی خواهد شد اما اطلاعات تمامی سرورهای داخل کشور نیز از طریق این موتور جستوجو قابل جستوجو و دریافت خواهد بود.
علیاصغر انصاری معاون سازمان فناوری اطلاعات ایران درباره این پروژه در دستور کار این سازمان گفته است که کشور به دو موتور جستوجوگر نیاز دارد.او افزوده است: «پروژههای نرمافزاری موتور جستوجوگر ملی به شرکتهایی که آمادگی خود را در این زمینه اعلام کنند، سپرده خواهد شد و بخش سختافزاری آن نیز از سوی سازمان فناوری اطلاعات ایران انجام میشود.»به گفته انصاری، طبق زمانبندی درنظر گرفته شده برای اجرای این طرح تا اوایل زمستان سال جاری اپراتورهای ارایهکننده خدمات ایمیل ایرانی و موتور جستوجوگر ملی باید مشخص شوند و این اپراتورها به عنوان پیمانکار سازمان فناوری اطلاعات فعالیت خود را آغاز خواهند کرد.